Hírek

Nem szarvaztak fel

A dolgok szimultán alakulása teszi izgalmasabbá az életet. Aznap ugyanis, amikor Bertalan Gyuri kollégám megkérdezte, ki írna párt a pannonhalmi fehérborához, nem telt bele pár óra, pont a kezembe nyomtak egy palack pannonhalmi vöröset. Most már időszerű volna visszatérni Pannonhalmára is, addig virtuálisan utazunk, figyelem: merlot a pohárban!


A Cseri Pincészetről nekem elsősorban a rajnai rizlingek jutnak eszembe, van belőle vagy fél tucat biztosan a szortimentben, elég egyedülálló módon a magyar borpalettán. Meg kóstoltam egy Legendát is, ami ha jól emlékszem merlot és cabernet franc házasítás. A tízhektáros családi vállalkozás mindössze 8 éve működik, de elég határozottan, nagyon jól összerakott weboldaluk van, elég sok infóval a borokról, úgyhogy le kellett csekkolni, egyezik-e a véleményünk a merlot kapcsán.

{iembed f=Cseri borok}


A weboldal tanulsága szerint a top vörösborok (cabernet franc, merlot, Legenda) címkéjén mitológiai lényekkel találkozhatunk, van itt egyszarvú, sárkány, a csodaszarvas meg pont a merlot etikettjére került. Hova vezetsz, szarvas?

Az illat tiszta, elég fűszeres, pici fahéj, pici szegfűbors, némi menta. Fekete berkenye és szedermálna. Étcsokoládé és tejeskávé.

Kortyban elég telt, jön az alkoholérzet, a tannin viszont egész moderált,a fűszeressége utalhatna délebbi vörösre is, de a savak visszahúznak észak felé. A gyümölcsök közül hamvas szeder, feketeáfonya idéződik fel bennem, picit savanykás, de elég pikáns zamatai révén. Mindehhez egy szépen, finoman, de mindenképpen frissen pörkölt kávé is megjelenik. Meg némi tejkaramell. Elég tartalmas, elég lendületes, elég zamatos. Érett és mégsem nehezül el egy pillanatra sem.

Mindenesetre, ha röviden szeretném összegezni a tapasztalatokat, akkor azt kell mondanom, jólesett ez a bor, két pohár fogyott egyetlen estén, ami nálam egész szép eredmény. Hogy a pincénél webshopból 6200 forintos, vagy a Pannon Borboltnál akciósan 5390 forintos árat megfizetném-e, bár nem mondanám jutányos vételnek, de valószínűleg igen. Még egy korty, csak hogy megerősítsen. Nem párját ritkító, de nagyon szépen, ízléssel és mértékkel elkészített merlot. A 88/100 pontot biztosan hozza.---

Köszönjük szépen Győrffy Zoltán véleményét, melyet a http://www.pecsiborozo.hu/ oldalról vettünk át.

Szerző: Cseri Pincészet