Hírek

Ha van a rajnai rizlingnek magyar fővárosa, akkor az Nyúl község

A Pannonhalmi borvidéken a rajnai rizling jól érzi magát. A Cseri Pincészetnél pedig egyenesen kiválóan. De az a mutatvány, amire ők készülnek a fajtával, még így is miminum lélegzetelállító. Ismerkedjünk most meg a 80 méteres és a 120 méteres borok titkaival!
„A szüret időpontjától, a feldolgozás módjától függően egy területről akár öt különböző stílusú rizling bort is lehet készíteni. Kell a borásznak a játéktér és ez a fajta tökéletesen alkalmas erre” – mondta nemrégiben a Winelovers 100 – A 100 legjobb magyar bor magazinnak Cseri Barnabás, a Cseri Pincészet ifjú borásza. Ráadásul szerinte – mint azt a már említett kiadványban szintén elárulta – „a mészben gazdag talajnak köszönhetően a Pannonhalmi borvidéken adottak a körülmények” erre a játékra.A 2010-ben a borvidék „központjától” 7 kilóméterre, Nyúl településen alapított családi pincészetnél ennek megfelelően nem is 5, de 10 különböző stílusú rajnait terveznek forgalomba hozni. Hogy a rajnai náluk külön kategória, azt a palackok eltérő dizájnja és a sorozat tagjainak elnevezése is mutatja. Miközben a többi tételüket a szőlőfajtával vagy valamilyen fantázianévvel jelölik, a rajnai rizlingek római számmal írt sorszámot kapnak 1-10-ig, ahol a számozás egyben a szüreti időpontot is tükrözi. Jelenleg hat féle számmal lehet Cseri rajnait kapni, de ez biztosan bővülni fog, hiszen látjuk, még legalább négynek van kijelölve hely. Jelenleg – és akkor mostantól legyünk stílszerűek – a II., IV., VI., VII., VIII., X. sorszámúak vannak forgalomban, ebből minden évben készül a II.,IV.,VI., de már tervezik a maradék, még kiadó helyek „feltöltését” is. Ami biztos: a magasabb „rangsorúak” mind limitált palackszámmal készülnek, kizárólag kóstolókon, bemutatókon, gasztronómiában érhetők el.

„Jelenleg kettessel kezdődik a sor, már az is egy könnyed tétel, de szeretnék majd egy még frissebbet. Ehhez viszont az kell, hogy a piac megszokja azt, ami Franciaországban már teljesen természetes, vagyis hogy egy pincészet egy fajtából számos különböző stílusú bort készít. Szerintem jó úton haladunk ebben a törekvésünkben. Ez egyébként a fogyasztóknak is izgalmas játék, hiszen egyből látják, ha valami újjal jövünk ki, hiszen az új sorszámot kap” – magyarázza Barni.

És hogy mi kerül még a hiányzó számok helyére? Felmerült többek között a pezsgő gondolata (tavaly volt egy pét nat kísérlet), de van még egyéb számos ötlet a tarsolyban. Dűlőszelekcióban viszont nem gondolkodnak, Barni szerint nem ez a borvidék legnagyobb értéke. „Előnye és hátránya Pannonhalmának, hogy a dűlők viszonylag egységesek hasonló talajjal és klimatikus adottságokkal. Próbálkoztunk dűlőszelekcióval, de rá kellett jönnünk, nincsenek akkora különbségek, amit érdemes külön tételben megjeleníteni. Annál érdekesebb, hogy eltérés van viszont az egyes ültetvények magasabban és alacsonyabban fekvő részei között. Míg például az üde Secundusba a 200 méteres sor alsó 80 méteréről szüretelünk, az érettebb magsabb sorszámúakba a felsőbb területekről” – magyarázza Barni.

És bár a rajnai az abszolút ütőkártya náluk, nem szeretnének mindent erre az egy lapra feltenni. „Van még 2-3 szintén nagyon értékes fehér fajta a borvidéken, a sauvignon blanc például mindenképpen ilyen és a kékszőlőkről sem mondanánk le.” A Cseri család tagjainak ugyanis meggyőződése, hogy kellő odafigyeléssel fantasztikus vörösborokat is lehet készíteni Nyúlon és környékén.

---

A Cseri Pincészet 2020-ban kapható rizling borai

II. Secundus Barni's Riesling 2019: Barni 2016-ban még a diploma megszerzése előtt elment gyakorlatra a moseli „rizlingkirályhoz”, Ernst Loosenhez. Amikor hazatért, a kint töltött gyakorlat hatására, édesapja támogatásával elkészítette első saját borát, ez lett a Barni’s Riesling. Nem várt hatalmas siker aratott vele: 2016-ban ezer liter készült belőle, 2019-ben már 7000. Hamisítatlan rajnai típusú rajnai: korai szüret, magas sav, „félszáraznyi” maradékcukor, nulla hordó, könnyed, friss tétel.

IV. Quartus Rajnai rizling 2018: Barni édesapjának signature rizlingje, vagyis amit a családfő gondol a fajtáról. Érettebb termés, válogatott fürtök, de szintén nincsen hordóhasználat. Virágos és citrusos jegyek, karakteres ásványosság, hosszú korty.

VI. Sextus Rajnai rizling selection 2016: Az előző kettőnél is későbbi szüret, a fürtök még teljesen egészségesek, de már megjelennek töppedt mazsolás szemek is rajtuk. Hordóban erjedt és ért egy évet. Komplex bor, gazdag gyümölcskosár és ásványosság jellemzi. 2013 óta készül, ha van rá lehetőség (korábban Riesling Selection néven futott).

VII. Septimus Rajnai rizling S 2017: Szintén a Moselnél töltött gyakorlat ihlette, október közepi szüret, spontán hordóban erjesztett és egy évig finomseprőn hordóban érlelt tétel. A citrusosság mellett itt már dominál az alma és a barack is.

VIII. Octavus Rajnai rizling 2S 2016: A kiindulási alap megegyezik a Septimuséval, ez azonban két évig pihent hordóban. Az eredmény még mindig gyümölcsös, de már a finomseprős érlelés jegyeit is magán hordó érett és szépen érlelhető komoly tétel.

X. Decimus 2017: Késői szüretelésű desszertbor, eddig egyetlen egyszer készült. Töppedt, helyenként aszúsodott szemek is kerülnek présbe. Tökéletes sav-cukor egyensúly, narancsos-mézes aromák.

A cikket a https://www.boraszportal.hu/ oldalról vettük át teljes egészében.
Szerző: Cseri Pincészet