Ha ma a Cabernet Franc-ra gondolunk, egészen biztos, hogy nem a Pannonhalmi Borvidék, pláne nem egy kis családi borászat jut eszünkbe. A Cseri Pincészet mégis egy információ forrás, ha a fajta különlegességéről és potenciáljáról szeretnénk beszélni.
A Pannonhalmi Borvidék az évek során a fehér borairól vált ismertté, ám ez korántsem fedi a teljes
valóságot. Ha csak a Cseri Pincészetet vizsgáljuk, ültetvényeik több mint 40 százaléka kékszőlő.
Fontos említeni, hogy nem csupán rozé alapanyagként szolgál az aránylag sok kékszőlő, a pincészet
kifejezetten nagy hangsúlyt fordít a prémium vörösborok előállítására. Elsőre ez hihetetlennek
hangozhat, hiszen a köztudatba egy hűvös borvidék épült be. Mára azonban a klíma folyamatos
változásával évről évre jobb és érettebb kékszőlőt lehet szüretelni.
A pincészet 2010-ben telepítette első 3 hektárját, majd a következő 3 évben egészen 10 hektárig
bővült. A gondosan megválasztott, déli- délnyugati, magas fekvésű területek olyan környezetet adnak
a szőlőknek, ahol még egy bordói fajta is egészséges, érett fürtöket hoz. Ennek tudatában Cseri
Norbert már az első telepítéskor cabernet franc-t is választott fajtái közé, ezek után pedig másik két
területén is elengedhetetlennek tartotta.
De mi is vezérelte pontosan a borászt?
Céltudatos választás volt. Mindenek előtt vágya volt egy bordói házasítás, ám a borvidék éghajlata
nem áll készen cabernet sauvignon-ra. Így a merlot-ra és cabernet franc-ra esett a választás, mint
bordói fajták. Emellett a kihívások és a határok feszegetése mindig inspirálták Norbertet, így úgy
döntött megmutatja mire képes a cabernet franc ezen a borvidéken. Az első önálló tételként
megjelenő cabernet franc a 2017-es szüretből készült a pincészetnél és vörösborok tekintetében
arculat meghatározóként jellemezte a borász. Kiemelte, hogy kedveli azt a karakteres fűszerességet,
amely egy érett selymességgel párosul. Az érett ízek és aromatika is a fajta sajátosságának tudható
be. Azt is megfogalmazta, mit kedvel a fajtában, összehasonlítva a pincészetnél található Merlot és
Kékfrankoshoz képest. A lágy Merlot-hoz és a kemény, karakteres Kékfrankoshoz képest a
legfűszeresebb vörösnek jellemezte, amely egy különleges élményt nyújt a fogyasztónak. Ez által
ételekhez párosítva is remekül fogyasztható. Főleg vad és vöröshúsokhoz ajánlják.
A 2017-es önálló tételként megjelenő cabernet franc száraz, 15% alkohollal, amely enyhe alkoholos
édességet okoz, mely jól kiegészíti a fajta fűszerességét, a ribizli, szegfűszeg és menta ízeket. A tétel
új és négy éves, magyar, illetve amerikai barrique hordókban érlelődött 12 hónapig a 21 napos héjon
erjesztést követően. A hordós érlelés csokoládé, zsálya és cédrus jegyeket fed fel a borban. Piacra
kerüléséig – 2019 október végéig – palackban érlelődött. A komoly testességhez enyhe tannin társul,
melyeknek köszönhetően kellemes utóíz és hosszú lecsengés jellemzi.
Egy nem mindennapi fajta és rengeteg felfedezni valót rejt a magyar borászatok számára. A pincészet
részéről pedig továbbra is kiemelt szerepet fog kapni, hogy a fogyasztók számára is ismertté és egyre
inkább elismertté váljon a magyar cabernet franc.