Hírek

„A rizling nálam hangulatfüggő, annyi arca van”

Ha valaki kételkedik a rajnai rizling sokoldalúságában, látogassa meg a Cseri Pincészet standját az Olaszrizling Októberen. Hogyan lehet egyetlen szőlőfajtából hat teljesen különböző stílusú bort készíteni? Cseri Barnabás most elmondja, szombaton pedig megmutatja.


BP: Ti nagyon komolyan foglalkoztok a rajnai rizlinggel, hat különböző stílusú tételetek kapható jelenleg, a szortimenten belül teljesen önálló sorozatként kezelitek a fajtát, római számokkal jelölitek őket. Mindegyik ott lesz a kóstolón?


CSB: Igen, az a terv, hogy mindet elvisszük és megmutatjuk. Komoly célokat tűztünk ki magunk elé, meg akarjuk mutatni, hogy a rajnai rizling mi mindent tud a Pannonhalmi borvidéken, illetve egy elhivatott borász kezei alatt.

BP:Van személyes kedvenced a sorból?

CSB: A Secundus alapvetően az én elképzelésemet tükrözi, ez volt az első bor, amit, édesapám maximális támogatásával ugyan, de egyedül álmodtam meg. Ez áll hozzám legközelebb. Mindazonáltal a rizling nálam hangulatfüggő, annyi arca van, valamelyik stílusa tulajdonképpen bármilyen alkalomhoz elővehető.

BP: Adja magát a kérdés: melyiket ajánlanád a szombati eseményen, a fajta ünnepén, egy szálloda elegáns báltermében annak, aki nem akarja a teljes sort végigkóstolni?

CSB: Mindenképpen a Sextust, már csak a hűvösebb időjárás miatt is. Ez egy hordós válogatás, testesebb, telt ízeket adó tétel, tökéletesen illik az őszhöz és az ünnepi alkalomhoz.

BP: Hogy sikerül az idei szüret,  melyik sorszámú tételek fognak elkészülni?

CSB: A Secundus, Quartus, Sextus és a Septimus szinte biztosan el fog készülni, az Octavus még kérdéses. Nagyon furcsa évünk van, és nem kizárólag a járvány, hanem az időjárást miatt is. A szüret viszont egyelőre nagyon jól sikerült, így már csak a kései szüretelésű Decimus tételünk alapanyagáért kell izgulnunk, miközben első 2020-as újborunk, az Irsai Olivér már el is készült, kóstolható is lesz az Olaszrizling Októberen a standunknál. Elégedettek vagyunk vele.

A cikket a https://www.boraszportal.hu/ oldalról vettük át teljes egészében.
Szerző: Cseri Pincészet