a Rajnai Rizling 6 útja

A szőlőfürttől a palackig

szeptemberi
szüret
októberi
szüret
novemberi
szüret
A Rajnai Rizling sorozatunk különböző tételei nemcsak technológiai eltérések miatt annyira más ízűek, hanem a szüreti időpont is nagyon fontos.

A szüret időpontjától, a feldolgozás módjától függően egy területről akár hat különböző stílusú rizling bort is lehet készíteni. Kell a borásznak a játéktér és ez a fajta tökéletesen alkalmas erre és a mészben gazdag talajnak köszönhetően a Pannonhalmi borvidéken adottak erre a körülmények.
RAJNAI RIZLING SOROZAT

II. Secundus Barni's Riesling

Jellemzők

Szőlőfajta: rajnai rizling
Érlelési eljárás: tartályos, finomseprőn tartva
Szín: zöldessárga
Illat: virágos, citrusos
Íz: meglepően könnyű rizling, maradékcukorral,
gyönyörű egyensúlyban a savakkal, citrusos aromákkal
Ételajánlat: előételekhez, salátákhoz, könnyű
húsételekhez, grillezett zöldségekhez ajánljuk
Ideális fogyasztási hőmérséklet: 10 ºC
Érlelési potenciál: friss fogyasztásra ajánljuk

Webshop

reduktív, irányított erjesztés, friss fogyasztásra szánt

zöld, technológiaialig
érett bogyók

IV. Quartus Rajnai Rizling

Jellemzők

Szőlőfajta: rajnai rizling
Érlelési eljárás: tartályos, finomseprőn tartva
Szín: szalmasárga
Illat: hársfa, akácvirág, citurosokkal
Íz: citrusok, fehér húsú őszibarack, egres, karakteres
ásványosság, feszes, harmonikus savak, hosszú korty
Ételajánlat: grillezett húsok, akár komolyabb
vöröshúsok, tengeri halak, fűszeres ételek
Ideális fogyasztási hőmérséklet: 12 ºC
Érlelési potenciál: szürettől 3-4 éven belül

Webshop

reduktív, irányított erjesztés,
egy év tartályos érlelés, majd pár hónap palackérlelés, nem kerül frissen forgalomba

közepesen érett,
vegyes érettségű bogyók,
technológiai és biológiai
érett bogyók

VI. Sextus Rajnai Rizling Selection

Jellemzők

Szőlőfajta: rajnai rizling
Érlelési eljárás: kis-ászok hordókban erjesztettük
és érleltük 10 hónapig
Szín: szalmasárga
Illat: karakteres rizlingaromák, virágos, diós ízjegyek,
enyhe petrolossággal
Íz: nagyon komplex, virágos ízek, finom citrusokkal,
nagyon enyhe fás ízekkel
Ételajánlat: karakteres halak, vöröshúsok, grill ételek
Ideális fogyasztási hőmérséklet: 14 ºC
Érlelési potenciál: szürettől 4-6 éven belül

Webshop

oxidatív, irányított hordós erjesztés, 10 hónapos hordós érlelés, több hónapos palackos érlelés

aranysárga, biológiailag
érett bogyó, a szőlőfürt
teljes érettségben,
előfordulhatnak már
töppedt bogyók is

VII. Septimus Rajnai Rizling

Jellemzők

Szőlőfajta: rajnai rizling
Érlelési eljárás: kis-ászok hordós lassú erjesztés, a
pince által biztosított hümérsékleten, 12 hónapos
finomseprős érlelés
Szín: szalmasárga
Illat: karakteres rizlingaromák
Íz: nagyon visszafogott citrusosság, érett alma és
barack, elegáns mineralitás
Ételajánlat: olaszos ételek, karakteres
halak,vöröshúsok, grill ételek
Ideális fogyasztási hőmérséklet: 14 ºC
Érlelési potenciál: szürettől 4-6 éven belül

Webshop

oxidatív, hordós spontán erjesztés, 12 hónapos hordós érlelés, több hónapos palackos érlelés

szőlőfürt töppedt,
túlérésbe forduló
bogyókkal

VIII. Octavus Rajnai Rizling

Jellemzők

Szőlőfajta: rajnai rizling
Érlelési eljárás: kisászok hordós spontán erjesztés és 24
hónapos finomseprős érlelés
Szín: szalmasárga
Illat: karakteres rizlingaromák, virágos, fehérhúsú őszibarack
Íz: a hordós érlelést meghazudtoló gyümölcsösség, markáns,
feszes ásványosság, szép egyensúly
Ételajánlat: olaszos ételek, karakteres halak, vöröshúsok, grill
ételek
Ideális fogyasztási hőmérséklet: 14 ºC
Érlelési potenciál: szürettől 4-6 éven belül

Webshop

oxidatív, hordós spontán erjesztés, 24 hónapos hordós érlelés, több hónapos palackos érlelés

szőlőfürt töppedt, túlérésbe forduló bogyókkal

X. Decimus Rajnai Rizling késői szüret

Jellemzők

Szőlőfajta: rajnai rizling
Érlelési eljárás: tartályos érlelés finomseprőn
Szín: aranysárga
Illat: citrus, narancs, zöldalma, édes őszibarack és méz
Íz: a nagykönyvben megírtak szerinti tökéletes sav és
cukor egyensúly, citrusos, fehér húsú barack és
narancsos jegyekben bővelkedő mézes ízzel
Ételajánlat: leginkább édesség helyett, vagy nem túl
édes sütemények mellé, pld. sajttorta
Ideális fogyasztási hőmérséklet: 14 ºC
Érlelési potenciál: szürettől 5-8 éven belül

Webshop

tartályos, reduktív, irányított erjesztés, finomseprőn érlelés, több hónapos palackos érlelés

nagyrészt töppedő bogyók, kevés egészséges, botrytiszes bogyók

Pincészet

Van egy kis borászat a Pannonhalmi Borvidék szívében, ahol egyedi panorámával, családias, baráti hangulattal és persze nem utolsósorban kitűnő borokkal várják a kedves látogatókat!